Crohn of colitis ulcerosa en psoriasis
Een gedeelte van de mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft problemen met de huid. Zo heeft ongeveer 10% van de patiënten psoriasis4, 5, 6, 7. De huidziekte psoriasis wordt veroorzaakt door een te snelle vernieuwing van de huid. Deze vernieuwing veroorzaakt rode en zilverwitte verdikkingen op de huid, die pijnlijk kunnen zijn of kunnen jeuken. Er zijn vele factoren die leiden tot de ziekte, waaronder een verstoring van het afweersysteem. Psoriasis valt in de groep van de IMIDs (Immune Mediated Inflammatory Disease, oftewel ontstekingsziekte veroorzaakt door veranderingen aan het afweersysteem). Mensen met psoriasis hebben een grotere kans op hart en vaatziekten en een verstoring van de stofwisseling, ook wel metabool syndroom genoemd5. Vaak worden patiënten met psoriasis dan ook door hun arts goed in de gaten gehouden en krijgen ze vaak leef-en dieetadvies.5
Meer over ziekte van Crohn Meer over psoriasisOver psoriasis
Psoriasis is een chronische huidaandoening waarbij op de huid rode plekken met witte schilfers ontstaan. Deze plekken kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar vooral op de ellebogen, knieën, scheenbenen en onder het hoofdhaar. Soms jeuken de plekken of doen ze pijn. Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de meeste mensen gebeurt dit tussen 16 en 21 jaar of tussen 57 en 60 jaar. Bij mensen met psoriasis gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij anderen: dit duurt 4 á 5 dagen in plaats van 28 dagen. Doordat dit te snel gaat, worden de nieuwe huidcellen niet goed gemaakt en gaan ze dood. Hierdoor ontstaat er een dikke laag van dode huidcellen. Deze huidcellen worden niet op tijd afgestoten. Het resultaat is een dikke, geïrriteerde, rode, schilferige plek.
Meer over psoriasisSymptomen
Je kunt bij psoriasis last hebben van verschillende klachten, zoals;
- Rode plekken op de huid
- Jeuk
- Huidschilfers
- Putjes of verkleuring in de nagels
- Loszittende nagels
- Vermoeidheid
Hoe bepaalt de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa jouw leven?
Op welke manier beïnvloedt het jouw (dagelijkse) bezigheden? En wat zijn jouw wensen? Dit zijn allemaal belangrijke onderwerpen om te bespreken met je arts. De test en de uitslag helpen je om duidelijk in gesprek te gaan met je arts.
Vul de gesprekshulp in