Spondyloartritis en uveïtis
Een acute ontsteking van de binnenkant van het oog (acute uveïtis anterior) komt voor bij 20-30% van de SpA patiënten17, 18. De kans op deze oogontsteking neemt toe naarmate mensen langer last hebben van de gewrichtsontstekingen. Omdat deze oogontsteking schade aan het oog kan geven, is het belangrijk dat klachten zoals pijn aan het oog en wazig zien aan je arts worden gemeld.
Meer over spondyloartritis Meer over uveïtisOver uveïtis
Uveïtis is een ontstekingsziekte van de binnenkant van het oog (het regenboogvlies). Het kan worden veroorzaakt door een verandering in het afweersysteem en komt vaak voor in combinatie met andere ziektes die ook door problemen met het afweersysteem worden veroorzaakt. Uveïtis kan verschillende symptomen geven. Het kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog. De klachten kunnen ook geleidelijk, pijnloos ontstaan. Iemand gaat dan steeds waziger zien. Mensen met uveïtis klagen vaak over gezichtsverlies en het zien van zwarte vlekjes of sliertjes. Sommige mensen kunnen fel licht slecht verdragen. Het is belangrijk om te beseffen dat uveïtis als verzamelnaam wordt gebruikt voor alle inwendige oogontstekingen. De klachten kunnen dus sterk verschillen. Uveïtis kan in één oog voorkomen, in beide ogen tegelijk of afwisselend in het ene en het andere oog. Uveïtis kan eenmalig voorkomen, maar ook chronisch worden. In het laatste geval wisselen klachtenvrije perioden af met perioden dat de ontsteking opvlamt. De vermindering van het gezichtsvermogen die bij uveïtis ontstaat, kan tijdelijk zijn maar ook blijvend. In zeldzame gevallen kan het zelfs tot blindheid leiden.
Meer over uveïtisSymptomen
- Wazig zien
- Troebel beeld
- Zwevende vlekjes in beeld
- Rood oog
- Oogpijn
- Gevoelig voor licht
Je kunt bij uveïtis last hebben van verschillende klachten, zoals;
Hoe bepaalt spondyloartritis jouw leven?
Op welke manier beïnvloedt het jouw (dagelijkse) bezigheden? En wat zijn jouw wensen? Dit zijn allemaal belangrijke onderwerpen om te bespreken met je arts. De test en de uitslag helpen je om duidelijk in gesprek te gaan met je arts.
Vul de gesprekshulp in