Psoriasis

Behandelingen psoriasis Jouw behandeldoelen bij psoriasis Andere aandoeningen bij psoriasis

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een auto-immuunziekte. Dat is een aandoening waarbij het afweersysteem van je lichaam abnormaal reageert op gezond weefsel en cellen, alsof ze schadelijke indringers zijn. Als reactie maakt je lichaam antistoffen aan en gaat in de aanval. Bij mensen met psoriasis leidt dat tot een ontstekingsreactie in de huid. Daardoor wordt het normale proces van huidvernieuwing verstoord. Normaal gesproken vernieuwen de huidcellen zich ongeveer eens in de maand, maar bij mensen met psoriasis gebeurt dit veel sneller, soms zelfs binnen enkele dagen. Hierdoor stapelen de oude huidcellen zich op en vormen ze dikke, rode en schilferige plekken op de huid. Psoriasis kan ook in de nagels te zien zijn. Nagels hebben dan verkleuringen of putjes, of laten los. Hoewel psoriasis meestal niet pijnlijk is, kunnen de plekken wel jeuk en veel ongemak veroorzaken. De ernst van de aandoening varieert van mild tot ernstig en verschilt per persoon.

Door de jaren heen is de kennis over psoriasis toegenomen en zijn er nieuwe behandelingen bijgekomen. Hierdoor hebben dermatologen meer mogelijkheden in de behandeling. Hiermee neemt ook de kans toe om een huid vrij of bijna vrij van psoriasis te hebben. Samen met de dermatoloog bespreek je de mogelijkheden. Daarbij kijk je samen naar jouw wensen, de effectiviteit en veiligheid van de behandelingen, maar ook naar de manier waarop je het middel gebruikt en of dat bij je past.

Symptomen

  • Rode plekken op de huid
  • Jeuk
  • Huidschilfers
  • Loszittende nagels
  • Vermoeidheid
  • Putjes of verkleuring in de nagels

Let op bij andere klachten

Voorbeelden van andere klachten

  • Lage rugpijn
  • Gezwollen vinger of teen
  • Wazig zien
  • Zwevende vlekjes in je zicht
Check al je symptomen
Ontstekingsziekten.nl

Haal het maximale uit je behandeling

Het kan lastig zijn om over psoriasis te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen en wensen zijn? Je weet misschien ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je dermatoloog wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om dat te bereiken.

Vul de gesprekshulp in
placeholder

Behandelingen bij psoriasis

Meer over behandelingen bij psoriasis

Heb jij nog meer symptomen?

Als je psoriasis hebt, dan is de kans op een tweede of derde ontstekingsziekte groter Dit komt door de auto-immuunreactie van het lichaam. Je bent als het ware extra gevoelig voor ontstekingen. Klachten kunnen zich gelijktijdig of na elkaar ontwikkelen. Het is daarom erg belangrijk om je symptomen goed in de gaten te houden. Bespreek jouw klachten ook altijd met je dermatoloog, zodat je een passende behandeling krijgt.

Vink jouw symptomen aan:

Darmen

Crohn of colitis ulcerosa

Gewrichten

Spondyloartritis (SpA)

Ogen

Uveïtis

Wat is voor jou belangrijk?

Het kan lastig zijn om over psoriasis te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.

Vul de gesprekshulp in