Psoriasis
Psoriasis is een huidaandoening waarbij dikke, rode en schilferige plekken op de huid ontstaan. De plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar komen vaak voor op de knieën, ellebogen, hoofdhuid en onderrug. Psoriasis is niet besmettelijk en komt voor bij mensen van alle leeftijden. Hoewel er momenteel geen genezing voor psoriasis is, zijn er behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de huidklachten te verminderen. Er bestaat zelfs een kans dat je jouw huid bijna of helemaal vrij krijgt van psoriasis. Blijf altijd goed communiceren met je dermatoloog, zodat je het maximale uit je behandeling haalt.
Behandelingen psoriasis Jouw behandeldoelen bij psoriasis Andere aandoeningen bij psoriasis
Haal meer uit jouw behandeling met de welzijnstool
Heb je psoriasis en wil je beter begrijpen hoe de aandoening jouw leven beïnvloedt? Vul de welzijnstool in en krijg helder welke klachten en zorgen je wilt bespreken met jouw zorgverlener. Met meer inzicht in wat voor jou belangrijk is, kun je samen met jouw zorgverlener een behandeling kiezen die goed aansluit bij jouw situatie en behandelwensen.
Vul de welzijnstool inWat is psoriasis?
Psoriasis is een auto-immuunziekte. Dat is een aandoening waarbij het afweersysteem van je lichaam abnormaal reageert op gezond weefsel en cellen, alsof ze schadelijke indringers zijn. Als reactie maakt je lichaam antistoffen aan en gaat in de aanval. Bij mensen met psoriasis leidt dat tot een ontstekingsreactie in de huid. Daardoor wordt het normale proces van huidvernieuwing verstoord. Normaal gesproken vernieuwen de huidcellen zich ongeveer eens in de maand, maar bij mensen met psoriasis gebeurt dit veel sneller, soms zelfs binnen enkele dagen. Hierdoor stapelen de oude huidcellen zich op en vormen ze dikke, rode en schilferige plekken op de huid. Psoriasis kan ook in de nagels te zien zijn. Nagels hebben dan verkleuringen of putjes, of laten los. Psoriasis kan pijnlijk zijn. Vroeger dacht men dat dat niet zo was, maar onderzoek laat zien dat mensen met psoriasis wel pijn kunnen voelen. Ook kunnen de plekken jeuken en ongemak veroorzaken. De ernst van de aandoening varieert van mild tot ernstig en verschilt per persoon.
Symptomen
- Rode plekken op de huid
- Jeuk
- Huidschilfers
- Loszittende nagels
- Vermoeidheid
- Putjes of verkleuring in de nagels
Let op bij andere klachten
Voorbeelden van andere klachten
- Lage rugpijn
- Gezwollen vinger of teen
- Wazig zien
- Zwevende vlekjes in je zicht


Behandelingen bij psoriasis
Er zijn verschillende behandelingen en medicijnen beschikbaar voor psoriasis. Deze kunnen je helpen de ontstekingen te verminderen, de klachten te beheersen en je kwaliteit van leven te verbeteren.
Naast geneesmiddelen zijn er ook andere dingen die onderdeel van je behandeling kunnen zijn, zoals je leefstijl, paramedische zorg of psychologische ondersteuning. Bespreek je klachten altijd duidelijk met je arts en bepaal samen wat voor jou de beste behandeling is.
Meer over behandelingen bij psoriasisHeb jij nog meer symptomen?
Als je psoriasis hebt, dan is de kans op een tweede of derde ontstekingsziekte (zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, spondyloartritis of uveïtis) groter. Dit komt door de auto-immuunreactie van het lichaam. Je bent als het ware extra gevoelig voor ontstekingen. Klachten kunnen zich gelijktijdig of na elkaar ontwikkelen. Het is daarom erg belangrijk om je symptomen goed in de gaten te houden. Bespreek jouw klachten ook altijd met je dermatoloog, zodat je een passende behandeling krijgt.
Vink jouw symptomen aan:
Darmen
Ziekte van Crohn of colitis ulcerosa
Gewrichten
Spondyloartritis (SpA)
Ogen
Uveïtis
Verhalen van anderen
Bekijk alle verhalen van anderen
Er speelt vaak veel meer dan je als dokter denkt.
Wim de Kort, dermatoloog.
Als patiënt moet je voor jezelf opkomen en aangeven wat voor jou wel en niet acceptabel is.
Henk heeft psoriasis.
Je moet je thuis voelen bij een arts en je gehoord voelen. Vertel wat er voor jou toe doet.
Menno Gaastra, dermatoloog.
Je moet je echt verdiepen in wat er speelt in het leven van een jongere.
dr. Hok Bing Thio, dermatoloog.Wat is voor jou belangrijk?
Het kan lastig zijn om over psoriasis te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.
Vul de gesprekshulp in