Terug naar verhalen

‘Je moet met psoriasis echt voor jezelf durven opkomen!’ vindt Arjen

Overheersende jeuk

“Achteraf waren er al jaren signalen van psoriasis, zoals jeukende plekken. Maar een paarse en schilferende huid had ik nooit gehad. Het had nogal wat gevolgen want het waren behoorlijk grote plekken en ze zaten ook op zichtbare plaatsen zoals mijn ellebogen. Tel daarbij op dat ik destijds leraar was en je kunt je voorstellen dat ik nogal wat reacties kreeg. ‘Meester, wat is dat? Is het besmettelijk?’ Het waren geen vervelende opmerkingen, maar je wordt wel steeds met je neus op de feiten gedrukt.”

“De jeuk was overheersend. Ik kon soms niet stoppen met krabben. Als ik ’s ochtends wakker werd, leek het net alsof er een gewonde soldaat in bed lag. Ik had overal wondjes en de lakens waren bebloed. Het liefst heb je natuurlijk een gave huid maar mijn doel was vooral geen jeuk. Dat heb ik ook aan de dermatoloog verteld. Dat mijn huid mogelijk niet vrij is van psoriasisplekken, het zij zo. Maar die jeuk moet weg.”

“Op het moment dat mijn huid gaaf is, voel ik me fantastisch.”

Gave huid én geen jeuk meer

“Je hebt verschillende behandelingen en moet daarbij goed kijken naar jouw persoonlijke doelen. Door een combinatie van goed smeren en bad- en lichttherapie lukt het om mijn huidziekte onder controle te krijgen. Onder controle houden is echter een ander ding. Ik ben namelijk niet zo gedisciplineerd, met als gevolg dat de plekken en ook de jeuk terugkomen. Het klinkt zo eenvoudig: iedere dag smeren en je aan de regels houden, maar kennelijk wil ik er soms niet aan denken. Dat is niet verstandig. Door er niet aan te denken, word je er namelijk juist wel mee geconfronteerd.

Op het moment dat mijn huid gaaf is, voelt ik me fantastisch. Geen jeuk! Dat is zo fijn. Dan draag ik gelijk korte mouwen. Dat doe ik overigens soms ook als ik wel een uitbraak heb. Als ik bijvoorbeeld zomers ga wandelen met mijn vrouw en mijn dochters dan draag ik liefst een korte broek en korte mouwen. Ga ik echter naar een restaurant, dan bedek ik die plekken liever met lange mouwen. Er is toch wel een gevoel van schaamte.”

Haal het maximale uit je behandeling

Het kan lastig zijn om over psoriasis te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.

Vul de gesprekshulp in