Uveïtis en artritis psoriatica

Meer over uveïtis Meer over spondyloartritis Meer over psoriasis

Over psoriasis

Meer over psoriasis

Symptomen

Je kunt bij psoriasis last hebben van verschillende klachten, zoals;

  • Rode plekken op de huid
  • Jeuk
  • Huidschilfers
  • Putjes of verkleuring in de nagels
  • Loszittende nagels
  • Vermoeidheid
placeholder

Over spondyloartritis

Spondyloartritis (SpA) is een ziekte waarbij er sprake is van ontsteking van de gewrichten. Als deze ontsteking vooral in de wervelkolom en in het bekken zit, wordt dit axiale SpA genoemd. Als de ontsteking in gewrichten op andere plekken in het lichaam zit, dan heet dit perifere SpA, vooral vingers, tenen, knieën of ellebogen worden aangedaan. De ontsteking wordt veroorzaakt door veranderingen in het afweersysteem en kan klachten geven van pijn en stijfheid.

Axiale spondyloartritis

Axiale spondyloartritis is een verzamelnaam voor reumatische aandoeningen waarbij ontstekingen aanwezig zijn in het bekken en de wervelkolom. Ankyloserende spondylitis (de ziekte van Bechterew) is de bekendste vorm van axiale spondyloartritis. Bij deze aandoening raken de gewrichten van het bekken en de wervelkolom ontstoken. De ontstekingen zijn pijnlijk en er kan stijfheid ontstaan. Op den duur leiden de ontstekingen tot een verstijving van de wervelkolom. Soms doen de ontstekingen zich ook voor in de gewrichten van de borstkas en van de armen of benen, of – in een enkel geval – in de achillespees. De ziekte kan grillig verlopen, met afwisselend actieve en rustige periodes.

Perifere spondyloartritis

Bij perifere spondyloartritis kunnen ontstekingen in gewrichten op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. Bij deze aandoening raken de gewrichten buiten de rug ontstoken, zoals bijvoorbeeld vingers, voeten, knieen of elleboog. De ontsteking wordt veroorzaakt door veranderingen in het afweersysteem en kan klachten geven van pijn en stijfheid.

Meer over spondyloartritis

Symptomen

Axiale spondyloartritis

  • Stijfheid en chronische lage rugpijn
  • Lage rugpijn vermindert na het opstaan en bewegen

Perifere spondyloartritis

  • Geheel gezwollen vinger of teen
  • Gezwollen, stijf en pijnlijk gewricht zoals knie, elleboog of schouder
placeholder

Hoe bepaalt uveïtis jouw leven?

Op welke manier beïnvloedt het jouw (dagelijkse) bezigheden? En wat zijn jouw wensen? Dit zijn allemaal belangrijke onderwerpen om te bespreken met je arts. De test en de uitslag helpen je om duidelijk in gesprek te gaan met je arts.

Vul de gesprekshulp in