Uveïtis
Uveïtis is een ontstekingsziekte van de binnenkant van het oog. Het kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog. De klachten kunnen ook geleidelijk en pijnloos ontstaan. Iemand gaat dan steeds waziger zien. Mensen met uveïtis kunnen vaak minder goed zien en hebben last van zwarte vlekken of sliertjes in hun beeld. Uveïtis kan in één oog voorkomen, in beide ogen tegelijk of afwisselend in het ene en het andere oog. Soms komt het eenmalig voor, maar het kan ook chronisch worden. Hoewel er nog geen genezing is, zijn er verschillende behandelingen beschikbaar die je kunnen helpen de symptomen te beheersen en je kwaliteit van leven te verbeteren.
Behandelingen uveïtis Jouw behandeldoelen bij uveïtis Andere aandoeningen bij uveïtisWat is uveïtis?
Uveïtis kent meerdere oorzaken. Het kan ontstaan door een infectie van het oog door een virus, bacterie of parasiet. Erfelijke aanleg kan ook een rol spelen in het ontstaan van de ziekte. En uveïtis kan ontstaan als auto-immuunziekte. Dat houdt in dat het afweersysteem van je lichaam abnormaal reageert op gezond weefsel en cellen alsof ze schadelijke indringers zijn. Als reactie maakt je lichaam antistoffen aan en gaat je afweersysteem in de aanval tegen lichaamseigen weefsels en cellen. Hierbij ontstaat er een ontsteking. Deze website bespreekt uveïtis als ontstekingsziekte, en dus alleen als gevolg van een auto-immuunaandoening.
Symptomen
- Gevoelig voor licht
- Oogpijn
- Rood oog
- Troebel beeld
- Wazig zien
- Zwevende vlekjes in beeld
Let op bij andere klachten
Voorbeelden van andere klachten
- Buikpijn
- Gezwollen, stijve en pijnlijke gewrichten
- Diarree
- Lage rugpijn
- Misselijkheid
Verschillende vormen van uveïtis
Uveïtis is een verzamelterm voor alle inwendige ontstekingen van het oog en wordt vaak gecategoriseerd op basis van waar de ontsteking zich in het oog bevindt:
Uveïtis anterior
Aan de voorkant van het oog, de iris is hierbij ontstoken.
Uveïtis intermediair
Middenin het oog, onder andere het glasvocht is aangedaan.
Uveïtis posterior
Aan de achterkant van het oog, de ontsteking zit in het netvlies en/of het vaatvlies.
Panuveïtis
Alle delen van het oog zijn aangetast.
Als uveïtis chronisch wordt, dan wisselen klachtenvrije perioden zich af met perioden dat de ontsteking opvlamt. De klachten verschillen sterk per persoon en elke vorm van uveïtis verloopt anders. Ook kunnen klachten, zoals minder goed kunnen zien, tijdelijk of blijvend zijn. In zeldzame gevallen kan de ziekte zelfs tot blindheid leiden.
Haal het maximale uit je behandeling
Het kan lastig zijn om over uveïtis te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.
Vul de gesprekshulp inBehandelingen bij uveïtis
Er zijn verschillende behandelingen en medicijnen beschikbaar voor uveïtis. Deze kunnen je helpen de ontstekingen te verminderen, de klachten te beheersen en je kwaliteit van leven te verbeteren.
Naast geneesmiddelen zijn er ook andere dingen die onderdeel van je behandeling kunnen zijn, zoals je leefstijl, paramedische zorg of psychologische ondersteuning. Bespreek je klachten altijd duidelijk met je arts en bepaal samen wat voor jou de beste behandeling is.
Meer over behandelingen bij uveïtisHeb jij nog meer symptomen?
Als je uveïtis hebt, dan is de kans op een tweede of derde ontstekingsziekte groter. Dit komt door de auto-immuunreactie van het lichaam. Je bent als het ware extra gevoelig voor ontstekingen. Klachten kunnen zich gelijktijdig of na elkaar ontwikkelen. Het is daarom erg belangrijk om je symptomen goed in de gaten te houden. Bespreek jouw klachten ook altijd met je arts, zodat je een passende behandeling krijgt.
Vink jouw symptomen aan:
Darmen
Crohn of colitis ulcerosa
Gewrichten
Spondyloartritis
Wat is voor jou belangrijk?
Het kan lastig zijn om over uveïtis te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.
Vul de gesprekshulp in