Jouw behandeldoelen bij RA

Je hebt periodes waarin je veel last hebt van de gewrichtsontstekingen. Maar je hebt ook periodes waarin je geen of weinig last ervan hebt. De ziekte is onvoorspelbaar en het verloop verschilt per persoon. Het is daarom belangrijk om te bedenken wat jij uit je behandeling wilt halen en wat jouw wensen zijn. Bespreek dit ook met je arts, zodat de behandeling wordt afgestemd op jouw persoonlijke doelen.

Ontstekingen, pijn en klachten verminderen

Het verminderen van ontstekingen, pijn en klachten is een primair doel bij de behandeling van RA. Ontsteking van de gewrichten veroorzaakt niet alleen ongemak en pijn, maar kan ook leiden tot structurele schade aan het gewrichtsweefsel. Medicatie, waaronder niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's), corticosteroïden en specifieke reumamedicijen (disease-modifying antirheumatic drugs oftewel DMARD's), worden vaak voorgeschreven om ontstekingen, pijn en klachten te verminderen.

Klinische remissie bereiken en behouden

De behandeling van RA draait vaak om het onder controle krijgen van de ziekte. Dit heet remissie: je hebt dan weinig of geen klachten meer. De ontstekingen in je gewrichten die schade aan je gewrichten kunnen veroorzaken, zijn dan ook minder of helemaal verdwenen. Remissie voelt voor iedereen anders, maar over het algemeen voel je je goed als RA in remissie is. Je kunt om hier meer inzicht in te krijgen bijvoorbeeld elke dag je klachten bijhouden en opschrijven op welke manier ze je leven beïnvloeden.

De reumatoloog bekijkt de ziekteactiviteit aan de hand van bloedtesten, je dagelijks functioneren, ontstekingen aan de gewrichten, hoeveel pijn je hebt en andere, voor jou specifieke, symptomen. In de bloedtesten wordt onder andere gekeken naar de ontstekingswaarden in het bloed, zoals de bezinkingssnelheid van erytrocyten (BSE) en de C-reactief proteïne waarde (CRP). Deze moeten binnen de normale grenzen liggen. De ziekteactiviteit wordt samengevat in de DAS28-score, oftewel de Disease Activity Score. Deze score kan tussen de 0 en 10 liggen. Des te lager deze score is, des te lager je ziekteactiviteit. Bij een score lager dan 2,6 spreek je van klinische remissie.

Bewegelijkheid bevorderen

Een ander belangrijk doel is het behouden van de gewrichtsfunctie, en daarmee de bewegelijkheid bevorderen. Door ontsteking en schade aan het gewrichtsweefsel kan de beweeglijkheid van de gewrichten aanzienlijk minder worden. Fysiotherapie en oefeningen kunnen helpen om de spierkracht en beweeglijkheid te verbeteren, wat uiteindelijk ook helpt om je dagelijkse activiteiten, sport of hobby’s beter uit te voeren.

Haal het maximale uit je behandeling

Het kan lastig zijn om over RA te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je reumatoloog wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.

Vul de gesprekshulp in

Psychosociaal welzijn verbeteren

De invloed van RA op je dagelijks leven is groot. Soms kun je niet alles doen wat je graag wilt en word je geconfronteerd met flinke uitdagingen door de chronische pijn en stijfheid. Dit kan ervoor zorgen dat je minder durft te ondernemen, je minder vertrouwen hebt in je lichaam of je somber voelt. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan je emotionele en sociale welzijn, en om grip te krijgen op mentale klachten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door psychologische ondersteuning te zoeken en ervaringen te delen met andere mensen die RA hebben. Het kan ook helpen om te praten over je ziekte met mensen in je omgeving die je vertrouwt.

Persoonlijke doelen

Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van je leven zo hoog mogelijk blijft, is het handig om na te denken wat jij belangrijk vindt in je leven. Wil je zoveel mogelijk blijven werken, afspreken met vrienden of sporten? Praat hierover met je arts, want je behandeling kan daar dan zo goed mogelijk op afgestemd worden. Probeer dat heel concreet te verwoorden. Het is duidelijker om in plaats van "Ik wil minder pijn", te zeggen: "Ik zou zo graag eens een 5 km loop willen doen." Ook duidelijk is: "Ik wil mijn dagelijkse wandeling met de hond kunnen blijven maken."

Praat met je reumatoloog

Neem de tijd om je behandeldoelen en persoonlijke wensen helder te bespreken met je reumatoloog. Durf eerlijk te zijn. Bespreek waar je, vanwege je ziekte, tegenaan loopt, wat je frustreert en wat je graag zou willen. Je behandeling kan dan daarop worden afgestemd. Maak gebruik van de gesprekshulp om inzicht te krijgen in je klachten en effectief te communiceren met je reumatoloog over je symptomen en behandeling. Zo kun je het maximale uit je behandeling halen.

Behandelingen bij RA

Er zijn verschillende behandelingen en medicijnen bij reumatoïde artritis. Deze kunnen je helpen de ontstekingen te verminderen, de klachten te beheersen en je kwaliteit van leven te verbeteren.

Meer over behandelingen bij RA

Wat is voor jou belangrijk?

Het kan lastig zijn om over RA te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je reumatoloog wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.

Vul de gesprekshulp in