Terug naar verhalen

Je doet het voor jezelf

Waarom krijg je deze opties?

Voor jou als patiënt is het belangrijk om te weten wat de reden is dat je arts juist deze behandelopties geeft om uit te kiezen. Als dit niet helemaal duidelijk is, vraag er dan naar en laat je meenemen in het denkproces van je arts.

Dat is belangrijk, want als je snapt waarom de arts deze opties geeft, kun je goed nadenken over je keuze, en een beslissing nemen waar je je goed bij voelt. En het mooie is, als je helemaal achter de uiteindelijke keuze voor je behandeling staat, kun je die ook makkelijker volhouden.

Wees eerlijk tegen je arts

Voor je arts is het belangrijk om niet alleen je ziektebeeld te kennen, maar ook om te weten wie jij bent en hoe je leven eruitziet. Welke behandelingsopties passen bij jou en bij jouw leefstijl?

Vertel daarom eerlijk wat voor jou belangrijk is, en hoe je arts kan bijdragen aan een gelukkiger leven. Wat zijn jouw wensen en behoeften? Wat wil je juist niet? Samen kunnen jullie bepalen wat de beste behandeling is voor je klachten én voor jou als persoon.

“Als je snapt waarom de arts deze opties geeft, kun je een beslissing nemen waar je je goed bij voelt.”

Therapiemoeheid

Voor de best mogelijke resultaten van je behandeling is het belangrijk dat je de aanwijzingen van je arts opvolgt en dat je je medicijnen blijft gebruiken. Dat noemen we therapietrouw zijn.

Therapietrouw kan soms lastig zijn, zeker na een tijdje kan er therapiemoeheid ontstaan. Of je kunt niet meer de noodzaak voelen om trouw je medicatie te nemen, bijvoorbeeld omdat de artritis psoriatica rustig is en je geen klachten meer hebt.

Dan kun je misschien denken ‘Waar neem ik die medicijnen eigenlijk nog voor?’ Als je die gedachte hebt, zet dan eens op een rijtje: toen ik bij de reumatoloog kwam, welke klachten had ik toen? Zijn die klachten weg door de medicatie? Wat doet die medicatie echt voor me? Hierdoor kun je je weer gemotiveerd voelen om therapietrouw te blijven.

Als een deel van de klachten niet weggaat

Je kunt ook gaan twijfelen over je behandeling omdat slechts een deel van je klachten vermindert of verdwijnt. Misschien zijn bijvoorbeeld de gewrichten wel rustig geworden, maar blijft er een zeurend gevoel in de pezen en aanhechtingen. Want van alle kenmerken van artritis psoriatica, zijn de ontstekingen van pezen en aanhechtingen vaak het moeilijkst te behandelen.

Je vertrouwen in de behandeling kan dan afnemen. Spreek dat uit naar je arts. Bespreek samen wat je pijnklachten zijn en wat andere behandelopties kunnen zijn.

“Vertel je arts altijd eerlijk en precies wat je klachten zijn.”

Foto van Bea Fotografie: EELK.nl

Chronisch pijnsyndroom

Naast de klachten die horen bij artritis psoriatica, kan de ziekte ook op andere manieren invloed hebben op je leven en gezondheid. Het lichamelijk ongemak, de pijn of de vermoeidheid kunnen veel stress veroorzaken, vooral als bijvoorbeeld je sociale leven, je werk of studie, of je emoties erdoor worden beïnvloed.

Het kan ook zijn dat de pijn een eigen leven gaat leiden en dat je pijnklachten blijft ervaren, ondanks dat de artritis psoriatica rustig is. Dit noemen we een chronisch pijnsyndroom.

Het zijn allemaal klachten die niet meetbaar zijn door bijvoorbeeld een bloedtest. Juist daarom is het belangrijk om je arts heel precies en eerlijk te vertellen wat je ervaart of voelt. Zonder jouw informatie kan je arts denken: de gewrichten zien er goed uit en ik zie geen ontstekingswaarden in het bloed, alles is in orde. Terwijl jij rondloopt met pijnklachten of psychische klachten.

Als de artritis psoriatica meetbaar rustig is, zal een behandeling met andere medicijnen waarschijnlijk niet een betere oplossing bieden. Een optie is om met je arts of verpleegkundige te kijken naar paramedische zorg.

Paramedische zorg

Paramedische zorg richt zich op het beter functioneren van je lichaam en het ondersteunen van je gezondheid, zodat het zo goed mogelijk met je gaat in je dagelijks leven. Voorbeelden van paramedische zorg zijn chronische pijnbegeleiding, fysiotherapie, oefentherapie, yoga of Tai chi. Beweging is sowieso goed, want daardoor wordt je lichaam soepeler en je conditie beter. Ook kun je er beter door gaan slapen.

Voor paramedische zorg word je meestal doorverwezen door de verpleegkundige, die neemt eerst de tijd om samen te kijken wat past bij jou en bij je leven. Hoeveel tijd heb je, maar ook: wat vind je leuk? Welke activiteit of therapie kun je langere tijd volhouden? Als je eenmaal weet wat je wilt doen, ga dan op zoek naar de locatie, therapeut of trainer die het beste past bij jou.

“Als je geen klik voelt met je zorgverlener, mag je dat zeggen.”

Zeg het als je geen klik hebt

Het is heel belangrijk dat je een klik hebt met je reumatoloog en verpleegkundige, zodat je eerlijk kunt zijn en vertrouwen voelt in de behandeling. Als je die klik niet voelt of geen vertrouwen hebt in je zorgverlener, mag je dat eerlijk zeggen. Dat kan lastig zijn, dat snap ik, maar doe het wel.

Het komt echt vaker voor dat een patiënt wisselt van arts of verpleegkundige. Ik heb het zelf ook weleens gehad. Een patiënt had een opvlamming tijdens mijn vakantie, ging daardoor naar een collega en bleek daar een betere klik mee te hebben. En andersom gebeurt het ook: een patiënt die eigenlijk eenmalig kwam, besloot liever bij mij te willen blijven.

Mensen zijn allemaal anders en we voelen instinctief bij wie we ons het meest op ons gemak voelen. Dus als je het gevoel hebt dat iemand niet de juiste arts is voor jou, kijk dan of iemand anders beter bij je past.

“Het doel van je zorgverlener is dat je je beter én gelukkiger gaat voelen door de behandeling.”

Je doet het voor jezelf

Merk je dat je minder of geen vertrouwen meer hebt in je behandeling? Bespreek dit dan met je arts. En wees er eerlijk over als je korte of lange tijd je medicatie onregelmatig of helemaal niet hebt gebruikt. Vertel waarom je er tegenop ziet om je medicijnen te nemen.

Als je twijfels hebt, of als je je zorgen maakt, bespreek dit dan met je arts. Want je doet de behandeling niet voor je arts, je doet het voor jezelf. Maar je doet het niet alleen: je arts en je verpleegkundige zijn er om je te helpen, en om samen de beste weg te vinden. Ons doel is dat je je beter én gelukkiger gaat voelen door de behandeling.”

Foto van Bea Fotografie: EELK.nl

Haal het maximale uit je behandeling

Het kan lastig zijn om over artritis psoriatica te praten. Hoe beïnvloedt de ziekte jouw leven? En hoe verwoord je wat je wil en wat jouw doelen zijn? Je weet ook niet altijd precies wat de mogelijkheden zijn. Het is daarom handig om meer inzicht te krijgen in jouw klachten en duidelijk te communiceren met je arts wat voor jou belangrijk is. Die kan dan samen met jou bepalen welke behandeling het beste bij jou past om jouw doelen te bereiken.

Vul de gesprekshulp in